Program studiów

Program studiów obejmuje przedmioty kierunkowe, realizowane przez wszystkich studentów oraz przedmioty specjalnościowe - indywidualnie dobrane do poszczególnych specjalności, które możesz wybrać. 

Przedmioty podstawowe i kierunkowe:
  • anatomia człowieka
  • podstawy chemii
  • psychologia ogólna z elementami psychologii człowieka 
  • warsztaty komunikacji interpersonalnej
  • mikrobiologia ogólna i żywności 
  • parazytologia 
  • zarządzanie 
  • udzielanie pierwszej pomocy
  • fizjologia człowieka 
  • chemia żywności
  • biochemia ogólna i żywności 
  • podstawy genetyki ogólnej 
  • podstawy dietetyki ogólnej
  • dietetyka pediatryczna
  • kliniczny zarys chorób
  • alergie i nietolerancje pokarmowe 
  • podstawy dietetyki klinicznej
  • farmakologia i farmakoterapia żywieniowa 
  • edukacja żywieniowa 
  • społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
  • dietetyka wieku dojrzałego
  • prawo i polityka społeczna (ekonomika) w ochronie zdrowia 
  • analiza i ocena jakości żywności 
  • higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności 
  • technologia i projektowanie produktów spożywczych 
  • profilaktyka i leczenie chorób dietozależnych
  • technologia żywności i towaroznawstwo
  • planowanie żywienia człowieka - aspekty praktyczne 
  • diety alternatywne
  • etyka zawodu dietetyka
  • organizacja pracy dietetyka
  • warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego 
  • prakatyka zawodowa 
  • egzamin dyplomowy